Sander Schimmelpenninck onthult, maar verzwijgt kapitaal discriminatie vrouwen

Volgens gegevens van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, bedroeg de genderkapitaalkloof in 2019 gemiddeld ongeveer 32% in de Europese Unie. Dit betekent dat vrouwen gemiddeld 32% minder vermogen bezitten dan mannen. Het is een alarmerende ongelijkheid die aandacht verdient, maar verrassend genoeg blijft dit aspect grotendeels onderbelicht in de discussies over genderongelijkheid.

In een recent televisieprogramma genaamd ‘Sander en de kloof’ heeft Sander Schimmelpenninck enkele aspecten van ongelijkheid aan het licht gebracht. Hij benadrukt dat de ongelijkheid in Nederland groter is dan velen denken en ernstige schade veroorzaakt. Echter, terwijl Schimmelpenninck de aandacht vestigt op bepaalde ongelijkheden, lijkt hij de kapitaaldiscriminatie van vrouwen te verzwijgen, ook wel bekend als de genderkapitaalkloof.

Het rapport van het European Institute for Gender Equality (EIGE) uit 2020 geeft verdere inzichten in dit probleem. Het rapport toonde aan dat vrouwen in Europa in 2018 gemiddeld 34% minder financiële activa en 52% minder pensioenkapitaal hadden dan mannen. Deze cijfers zijn alarmerend en wijzen op een diepgewortelde ongelijkheid die vrouwen belemmert om financiële stabiliteit en zekerheid te bereiken.

De term “genderkapitaalkloof” wordt steeds vaker gebruikt om deze ongelijkheid te benoemen. Het is een concept dat verwijst naar het verschil in vermogen tussen mannen en vrouwen, waarbij vrouwen aanzienlijk minder vermogen bezitten. Deze kloof heeft directe gevolgen voor de economische onafhankelijkheid, carrièremogelijkheden en financiële vrijheid van vrouwen.

Het is belangrijk om enkele feiten te noemen die de ernst van de genderkapitaalkloof benadrukken. Vrouwen hebben vaak lagere inkomens en worden geconfronteerd met de loonkloof, waarbij zij minder verdienen dan mannen voor hetzelfde werk. Daarnaast hebben vrouwen vaker onderbroken loopbanen vanwege zorgtaken en ervaren ze belemmeringen bij het verkrijgen van kapitaal en investeringsmogelijkheden. Deze factoren dragen bij aan het vermogensverschil tussen mannen en vrouwen.

Het is verontrustend dat Sander Schimmelpenninck, ondanks zijn focus op ongelijkheid, dit essentiële aspect van kapitaaldiscriminatie van vrouwen lijkt te verzwijgen. Het is van cruciaal belang dat dit probleem erkend en aangepakt wordt. Door bewustwording te vergroten, beleidsmaatregelen te implementeren en gelijke kansen te bevorderen, kunnen we streven naar een samenleving waarin vrouwen dezelfde mogelijkheden hebben om hun vermogen op te bouwen en te laten groeien.

Verder lezen

Overig

De drijvende kracht achter inflatie in de Eurozone

Onderzoek van het @IMFNews laat zien dat stijgende bedrijfswinsten bijna de helft van de inflatie veroorzaken in de Eurozone. Dat …

Overig

Wie is de beste vrouwelijke belegger?

Het is moeilijk om te zeggen wie de beste vrouwelijke belegger is, omdat beleggingsprestaties afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals …